Прес-центр3 березня 2021, 14:03

Спільно з агропідприємствами розроблено оптимальну структуру посівних площ сільгоспкультур врожаю-2021 на Луганщині

До порядку денного апаратної наради також було включено питання підготовки та проведення цьогорічного комплексу весняно-польових робіт.

Про це розповів директор Департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Сергій Хлякін.

Він зазначив, що Департаментом спільно з агропідприємствами розроблено оптимальну структуру посівних площ сільськогосподарських культур врожаю-2021 на Луганщині. Перевагу надано озимій пшениці та соняшнику, економічно вигідним для вирощування в нашій природно-кліматичній зоні культурам.

Земельний фонд сільськогосподарських угідь – рілля складає 971,8 тис. га. Посівна площа в усіх категоріях господарств під врожай
2021 року очікується в межах 860,4 тис. га. У минулому році – 848,9 тис. га.

Посів ярих зернових культур прогнозується на площі 110,1 тис. га, технічних культур – 403,5 тис. га.

Згідно з аналізом Центру прийому і обробки спеціальної інформації та контролю навігаційного поля, озимі сільгоспкультури перезимували добре.

Спікер зауважив, що загальна потреба в насінні ярих культур в сільськогосподарських підприємствах для посіву у 2021 році складає 3102 тонни.

З урахуванням перехідних залишків минулого року, аграрними підприємствами законтрактовано та придбано майже 75,0 тис. тонн поживних речовин, мінеральних добрив, що на 3,5 тис. тонн більше ніж у минулому році.

На проведення комплексу весняно-польових робіт планується задіяти близько 5500 одиниць посівної та ґрунтообробної техніки.

Для попередження виникнення травматизму на виробничих ділянках Департаментом підготовлено пропозиції до плану оперативних заходів з охорони праці, пожежної безпеки та безпеки дорожнього руху на період проведення весняно-польових робіт 2021 року.

У рамках підготовки та проведення весняно-польових робіт Департаментом здійснюється постійний оперативний моніторинг ситуації. Також планується у березні організувати науково-практичну конференцію з керівниками і спеціалістами господарств з наданням рекомендацій щодо особливостей цьогорічної весняної кампанії.