Прес-центр28 лютого 2020, 11:02

Стратегія розвитку області: Луганщина – центр поєднання індустріальних традицій та слобожанської родинної пам’яті

У сьогоднішньому засіданні колегії облдержадміністрації беруть участь Віце-прем’єр-міністр України – Міністр розвитку громад та територій України Денис Шмигаль, Голова Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування Андрій Клочко, голова Луганської обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Сергій Гайдай.

Колегія облдержадміністрації затвердила «Стратегію розвитку Луганської області на 2021‒2027 роки».

Звертаючись до членів колегії, Віце-прем’єр-міністр України – Міністр розвитку громад та територій України зазначив: «Розробка Стратегії розвитку Луганської області співпадає із розробкою Державної соціально-економічної стратегії. Це дуже добре, адже ми хочемо державний фонд регіонального розвитку зробити дійсно фондом економічного відродження регіонів. Виділяти конкретний ресурс під конкретні стратегічні для країни цілі».

У свою чергу, в.о. директора Департаменту економічного розвитку, зовнішньоекономічної діяльності та туризму облдержадміністрації Єгор Скіртач зауважив, що Стратегія – це головний планувальний документ для реалізації секторальних стратегій розвитку, досягнення кращого ефекту використання державних, регіональних та місцевих ресурсів у територіальних громадах в інтересах людини, єдності держави та збереження ресурсів для прийдешніх поколінь.

Першим етапом реалізації Стратегії є План заходів на 2021‒2023 роки. При його формуванні враховано диверсифіковані джерела фінансування проєктів регіонального розвитку.

Так, каталог технічних завдань (ТЗ), який входить до Плану заходів, складається з 63 ТЗ на загальну суму майже 26,2 млрд грн, у тому числі: державний бюджет – 23,95 млрд грн; місцеві бюджети – 573,8 млн грн; МТД, інвестиції, власні та інші кошти – 1,7 млрд грн.

План заходів розроблено за чотирма програмами, в рамках яких протягом найближчих чотирьох років впроваджуватимуться проєкти регіонального розвитку.

Програма 1. «Економічне зростання регіону: конкурентоспроможність, смарт-спеціалізація, сприятливе бізнес-середовище» має на меті сприяння розвитку галузей промисловості з високою доданою вартістю та підтримку інновацій у таких сферах як: хімічна, біохімічна, фармацевтична, відновлювальна енергетика.

Зокрема, на відновлення діяльності регіональної лабораторії ветеринарної медицини планується витратити 310 млн грн, на створення установки із газифікації вугілля та виробництва синтетичного природного газу – 163,5 млн грн, на розвиток туристичної інфраструктури – 121,9 млн грн та інш.

На розвиток Луганського національного аграрного університету – 187 млн грн. Усього до Програми 1 увійшло 20 ТЗ на суму 966,8 млн грн.

До Програми 2. «Відновлення критичної інфраструктури регіону» увійшло 11 технічних завдань на суму 21,4 млрд грн.

Ключові: залізнична гілка Кіндрашівська-Нова – Лантратівка – 10,01 млрд грн, електрифікація залізничної гілки Попасна – Куп’янськ – 7,5 млрд грн та відновлення транспортно-логістичної  інфраструктури – 2,5 млрд грн, будівництво Луганської обласної кліничної лікарні - 0,96 млрд грн.

На «Ефективне управління, орієнтоване на людину» (Програма 3.) планується спрямувати 3,8 млрд грн.

На Програму 4. «Безпека, національна ідентичність та цілісний інформаційний простір», у рамках якої продовжиться розбудова єдиної комплексної системи відеоспостереження та забезпечення ГУ ДСНС України у Луганській області спецтехнікою та обладнанням для підводного та гуманітарного розмінування, а також буде створений регіональний центр гуманітарного розмінування та реконструйована система централізованого оповіщення, заплановано витратити 35,7 млн грн. 

Крім того, в області продовжать розвивати малопотужне  FM-радіомовлення та створять археологічний музей на базі Східноукраїнського національного університету імені Володимира Даля.

Стратегія викликала жваву дискусію щодо її практичної реалізації. Відповідаючи на запитання, Сергій Гайдай наголосив: «Щоб змінити економічну ситуацію, ми маємо на певний час звільнити бізнес від податків. Так, це призведе до певних втрат для державного бюджету. Але поштовх для розвитку регіону, можливості, які відкриються, та надходження, які ми отримаємо, повністю виправдають такі заходи».

Слід значити, що головною метою Стратегії розробники  бачать перетворення Луганщини на безпечну, комфортну територію із динамічним розвитком високотехнологічних хімічних та агропромислових кластерів, історичний та культурний центр поєднання індустріальних традицій та слобожанської родинної пам’яті.