Прес-центр7 жовтня 2020, 13:10

Свобода від насильства – основне право людини

Свобода від насильства – основне право людини.

Кожна людина має право на гідне ставлення та захист. Домашнє насильство – один із найчастіших злочинів, які вчиняються щодня. І все ж соціальний тиск такий сильний, що багато жертв сприймають насильство як невідворотне явище в житті і не повідомляють про нього. А інші потерпілі, які мають мужність звертатися по допомогу до органів влади.

Протягом 9 місяців поточного року до управління соціального захисту населення райдержадміністрації надійшло від Кремінського ВП ГУНП в Луганській області 63 повідомлення про вчинення психологічного насильства в сім’ї, з яких 20 повідомлень від сільських мешканців, 7 з Красноріченської ОТГ, 36 повідомлень місцевих жителів. Згідно родинних відносин 23 випадки домашнього насильства скоєно чоловіками, 19 співмешканцями, 13 випадків синами, 3 випадки онуками, 2 братами, 1 донькою, 1 зятем. З усіх фактів скоєння домашнього насильства в 3 сім’ях насильство повторювалось.

Жоден факт домашнього насильства не залишається без реагування, відповідно повідомлень про факти вчинення домашнього насильства, які надходять від Кремінського відділу поліції ГУНП України в Луганській області всіх кривдників притягнуто до адміністративної відповідальності передбаченої ч. 1, 2 ст. 173-2 Кодексом України про адміністративні правопорушення, відносно 35 осіб винесено терміновий заборонний припис з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження та  повторного вчинення.

Згідно із Законом України «Про запобігання та протидії домашньому насильству» Управлінням були направлені повідомлення до районного центру соціальних служб та комунальної установи центру надання соціальних послуг Красноріченської ОТГ щодо здійснення оцінки потреб постраждалих осіб, надання повної та вичерпної інформації про права і можливості в отриманні дієвої допомоги.

Фахівцями районного центру соціальних служб здійснено оцінку потреб постраждалих осіб від домашнього насильства, відповідно до повідомлень стосовно осіб, яких Кремінським  ВП ГУНП взято на облік «Сімейний насильник». Кількість жертв насильства, яким надана допомога складає 53 особи, з яких 48 жінок та 5 чоловіків. Взято на контроль 4 сім’ї, в яких   виховується 7 дітей.

На обліку в службі у справах дітей Кремінської райдержадміністрації перебуває 19 дітей, які опинились у складних життєвих обставинах, з яких 18 перебувають у сім’ях, де батьки, або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків, 1 дитина як така, що зазнала фізичного насилля.

В Кремінському районі функціонують 4 прийомних сім’ї, в яких виховуються 6 прийомних дітей та 2 дитячих будинки сімейного типу, де виховуються 11 дітей – вихованців, 1 патронатна сім’я, до якої влаштована 1 дитина.

З метою попередження жорстокого поводження з дітьми, відвідано п’ять опікунських сімей, дві прийомні сім’ї, два  дитячих будинки сімейного типу, проведено роботу з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками щодо дотримання прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування.

З метою формування у дітей різних вікових категорій (4-6, 10-13 і 14-18 років) навичок безпечної поведінки та вміння відстоювати особистісні кордони класними керівниками, практичними психологами, соціальними педагогами проведені заходи: заняття з елементами тренінгу “Навчіть дитину захищатися”. Психологами та соціальними педагогами було проведено заняття з елементами тренінгу на тему «Ми - проти насилля» серед учнів старших класів. Була активізована діяльність з метою посилення інформаційно-просвітницької роботи, яка спрямована в першу чергу на збільшення знань про всі форми насилля. Також у закладах загальної середньої освіти було проведено відеолекторій  з елементами бесіди, до якого увійшли теми: «Насильство та кримінальна відповідальність», «Булінг – мовчати не треба», учнями 9-11 класів було переглянуто фільм «Небезпечна гра», присвячений боротьбі проти рабства та торгівлі людьми.

В рамках роботи програми ООН з відновлення та розбудови миру Фонд ООН у галузі народонаселення спільно з Програмою розвитку ООН здійснює створення притулку для осіб, постраждалих від насильства у місті Кремінна. Наразі вже закінчені ремонтні роботи й триває процес закупівлі обладнання. Очікується, що ця спеціалізована служба підтримки осіб, постраждалих від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статті запрацює восени поточного року.

Постраждала особа за допомогою можете звернутися до відділу поліції, швидкої медичної допомоги, районного центру соціальних служб, до служби у справах дітей, голів сільських/селищних рад, які є персонально відповідальними особами за протидію домашньому насильству та до управління соціального захисту населення райдержадміністрації для координації заходів реагування на факти вчинення насильства, надання допомоги і захисту постраждалим особам.

Отже, якщо ви зіткнулися із домашнім насильством або стали свідком цього явища, Вам завжди нададуть допомогу за наступними номерами:

102 – відділ поліції;

103 – виклик бригади швидкої медичної допомоги;

(063) 026-29-73, (099) 366-63-08 - Мобільна бригада соціально-психологічної допомоги, Кремінського району;

(066) 641-00-74 – відповідальна особа служби у справах дітей Кремінської райдержадміністрації, якщо жертвою або свідком насильства є дитина;

(050) 802 34 90 – відповідальна особа районного центру соціальних служб, яка надасть дієву підтримку та допомогу постраждалим особам;

(050) 039-37-53 - відповідальна особа управління соціального захисту населення Кремінської райдержадміністрації, для координації заходів реагування на факти вчинення насильства.

Номери телефонів «гарячих ліній»:

1. Національна «гаряча лінія» з попередження домашнього насильства, торгівлі людьми та гендерної дискримінації 0800500335 (зі стаціонарного) або 116123 (з мобільного). Дзвінки безкоштовні зі стаціонарних та мобільних телефонів будь-яких операторів по всій території України;

2. Дитяча «гаряча лінія» 0-800-500-225, 116-111 (з мобільного).

3. Державний кол-центр з питань запобігання домашньому насильству 1547.

4. Урядовий кол-центр 1545.

5. Гаряча лінія координаційного центру з питань безкоштовної правової допомоги –

0-800 213-103. На гарячі лінії також можна звернутись в онлайн режимі.

6. Урядова консультаційна лінія з питань безпеки дітей в Інтернеті – 1545*3.