Прес-центр12 червня 2019, 14:06

У Красноріченській громаді створено службу у справах дітей

У відповідності до плану заходів з реалізації I етапу Національної стратегії реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017–2026 роки, Закону України «Про органи і служби у справах дітей та спеціальні установи для дітей», постанови Кабінету Міністрів України «Питання діяльності органів опіки та піклування, пов'язаної із захистом прав дитини» сільські, селищні ради об’єднаних територіальних громад мають право утворювати у своїй структурі служби у справах дітей та комісії з питань захисту прав дитини. Такі комісії можуть самостійно приймати рішення органу опіки та піклування по відношенню до дітей на своїй території, тобто, - надання дітям статусу сироти або позбавленої батьківського піклування, їх подальше влаштування, реєстрація народження знайдених, підкинутих дітей, а також захист житлових і майнових прав дітей.
Отже, створення служб у справах дітей в об’єднаних територіальних громадах передбачене Законом та є першим суттєвим кроком для підвищення рівня забезпечення прав дітей на відповідній території та посилення відповідальності органів місцевого самоврядування за кожну свою дитину.
12 червня пройшла спільна нарада, в якій взяли участь начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Антон Іваник, завідувач сектором з питань опіки та піклування Світлана Мельник та начальника новоствореної служби у справах дітей Красноріченської селищної ради Євген Козлов.
Зазначено, що на території Красноріченської ОТГ мешкає 961 неповнолітня дитина. Під опікою/піклуванням родичів мешкає девять дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Двоє дітей, позбавлених батьківського піклування, які є виходцями з цієї громади, влаштовані до державних дитячих закладів. Також в селищі створено та функціонують дитячий будинок сімейного типу, в якому виховується п'ять дітей-вихованців та прийомна сім'я, в якій виховується одна прийомна дитина.
Найближчим часом буде здійснена передача особових справ дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які є виходцями з Красноріченської ОТГ для подальшої постановки їх на первинний облік служби у справах дітей Красноріченської селищної ради.
Також надані рекомендації щодо поточних питань діяльності та створення комісії з питань захисту прав дитини Красноріченської селищної ради.