Прес-центр21 березня 2018, 13:03

У Кремінній пройшла обласна нарада "Можливості та перспективи розвитку туризму у Луганській області".

У нараді взяли участь представники обласної державної адміністрації, зокрема, Департаменту економічного розвитку, торгівлі та туризму, органів влади Сєвєродонецька, Лисичанська, Рубіжного, Кремінського та Сватівських районів, суб’єкти туристичної діяльності, представники вищих навчальних закладів та громадських організацій.
Наявність багатого історико-культурного і природно-рекреаційного потенціалу Кремінського району дає можливість завоювати серйозні позиції на регіональному туристичному ринку.
Враховуючи ресурсний потенціал, свого часу було вирішено, що найбільш привабливим є такі види туризму: спортивний, зелений, дитячий, рекреаційний, релігійний та культурно-пізнавальний. 
Наразі загальна площа земель лісового фонду становить 46,9 тис. га, близько 300 водойм, налічується 9 природоохоронних територій. Місцева флора достатньо різноманітна. Деякі види занесені до Європейського червоного списку та до Червоної книги України. 
Наявні в районі і джерела мінеральних вод. В 2011 році спеціалістами Львівського інституту геології та геохімії горючих копалин НАН України було проведено наукове дослідження хімічного складу природних вод та грязей, що знаходяться на території Кремінського району. За протоколами фізико-хімічних аналізів, здебільшого, вода належить до 1 класу 1 підкласу якості («відмінна», «дуже чиста» та «чиста»). 
В плані модернізації існуючих закладів рекреації та дозвілля хотілось би відзначити, що в рамках програми ДФРР в поточному році заплановано створення “Центру розвитку туризму та реконструкція бази відпочинку “Лісова галявина” (загальна вартість проекту - 2,9 млн. грн.). Також запланована реалізація проектів “Реконструкція краєзнавчого музею” (кошти обласного та місцевого бюджету – 1,4 млн. грн.) та “Реконструкція ПЗОВ Мрія” (кошти обласного бюджету 40 млн. грн.). 
Про ці та інші напрямки розвитку туристичного ринку Кремінського району йшлось у презентації, яку на нараді продемонстрували представники управління економіки райдержадміністрації, а також розповіли заступник голови Кремінської РДА Лариса Махура та голова районної ради Володмир Прокопенко. 
Взагалі, в ході аналізу стану та перспектив розвитку туристичної сфери Луганщини йшлось про можливості залучення інвестиційних ресурсів, професійне зростання фахівців туристичної галузі, технологію підготовки туристичного маршруту, створення Асоціації з розвитку туризму, туристичний потенціал адміністративно – територіальних одиниць Луганщини та інше.