Прес-центр3 серпня 2020, 10:08

У Кремінній вшанували пам'ять жертв нацистського геноциду ромів

У Кремінній вшанували пам'ять жертв нацистського геноциду ромів.

Саме  в  ніч  з  2  на  3 серпня  1944  року у   нацистському  таборі смерті  Аушвіц-Біркенау  у  газових камерах  було  знищено 2 897 ромів.  Загалом у цьому таборі із 23  тис.  представників цієї національності,  депортованих  з 14 країн загинуло  понад  20 тис.

Віднедавна за ініціативи місцевої ромської громади і за підтримки міської ради у Кремінній був встановлений пам’ятний Знак ромам, постраждалим від фашистського терору у 1939 – 1945 роках.

Зранку  2 серпня біля Знаку зібрались представник обласної влади, зокрема, заступниця голови облдержадміністрації Катерина Безгинська та заступник начальника управління культури національностей та релігій, начальник відділу у справах національностей та релігій Луганської ОДА Олександр Козенко, райдержадміністрації та міської ради, члени громадської організації  «РОМАЇ ДУМА», яку очолює Андрій Миколаєнко.

Пам'ять представників ромської національності вшанували молитовно – літію провів клірик Кремінського Свято – Сергіївського чоловічого монастиря отець Марк (Геращенко). Наприкінці скорботного заходу присутні поклали квіти до пам’ятного Знаку.

Нагадаємо, що Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів - пам'ятна дата, встановлена Прокламацією Міжнародної ради пам'яті геноциду ромів, яка була ухвалена 23 листопада 1996 р. лідерами ромських організацій 10 країн Європи та Сполучених Штатів Америки, що відбулася в Освенцимі 21 - 23 листопада 1996 р.

Вважається, що під час геноциду від репресій загинуло від 600 тис. до 1 млн. 500 тис. ромів. В процентному відношенні ромська етнічна група найбільше потерпіла від вбивств нацистів. Понад 90 відсотків ромського населення Австрії, Німеччини та Естонії було знищено фашистськими режимами.

Під час Другої Світової війни в каральних акціях окупаційного режиму в Україні було знищено порядком 19 — 20 тис. осіб національності рома, проте немає даних про загиблих на примусових роботах, у таборах-гетто, під час рейдів проти УПА та радянських партизан тощо.

Відповідно до Постанови Верховної Ради України від 8 жовтня 2004 р. № 2085-IV «Про відзначення Міжнародного дня геноциду ромів» Міжнародний день пам’яті про нацистський геноцид ромів в Україні відзначається на державному рівні.