Прес-центр11 грудня 2019, 11:12

Управління соціального захисту населення Кремінської РДА повідомляє

Управління соціального захисту населення Кремінської РДА повідомляє, що на обліку в управлінні станом на 01.12.2019 перебуває 193 громадянина, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи. З ціє категорії безпосередніх учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС 133 особи (І категорія -55 осіб, ІІ категорія – 57 осіб, ІІІ категорія – 21 особа), потерпілих - 24 особи, дітей – 15 осіб, дружина/чоловік громадян, смерть яких пов’язана з Чорнобильською катастрофою, – 18 осіб та 3 особи, які брали участь у ліквідації інших ядерних аварій.
Відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи» особи, віднесені до вищезазначених категорій мають право на безкоштовне придбання ліків за рецептами лікарів, безоплатне зубопротезування, безкоштовні санаторно-курортні путівки (громадяни, віднесені до І категорії та діти з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС), знижка плати за користування житлом та комунальними послугами (громадянам, віднесеним до І та ІІ категорії).
Як повідомили в управлінні соцзахисту, станом на 01.12.2019 були виплачені компенсації за такими видами:
- «Щомісячна грошова допомога у зв’язку з обмеженням споживання продуктів харчування місцевого виробництва та компенсації за пільгове забезпечення продуктами харчування» – 117 – ти особам на суму 323558,4 грн.;
- “Доплата за роботу на радіоактивно-забрудненій території, виплати підвищеної стипендії та надання додаткових відпусток ” – 2 – особам на суму - 8019,38 грн.
З початку року управлінням відшкодовано на придбання ліків аптеці та зубопротезування лікарні 94611,19 грн.
У 2019 році за рахунок коштів державного бюджету у санаторно – курортних закладах було оздоровлено 15 осіб, з них: десять у Трускавці, трьох в Одесі, одного у Новопскові, одна дитина з інвалідністю внаслідок аварії на ЧАЕС оздоровилась у с. Березівське.
Один учасник ліквідації аварії на ЧАЕС за рахунок коштів державного бюджету був забезпечений ортопедичним взуттям та палицею.
Наразі органи виконавчої влади постійно співпрацюють з районною організацією «Союз Чорнобиль» та у межах можливостей вирішують проблеми ліквідаторів.