Прес-центр10 cічня 2019, 16:01

Управлінням економіки РДА проаналізовано розвиток малого підприємництва.

Станом на 01.10.2018 р. кількість суб’єктів малого і середнього підприємництва (за статистичними даними) по Кремінському району становить 1357 одиниць, з них: малих підприємств – 213, фізичних осіб-підприємців - 987.
Чисельність зайнятих у секторі малого і середнього підприємництва становить 3772 особи, в тому числі: на малих підприємствах (включаючи мікропідприємства) - 2174 особи, фізичних осіб-підприємців з найманими працівниками - 1387 осіб. 
Крім того, по району зареєстровано 91 фермерське господарство. Площа земельних ділянок, що ними використовується, - 20,027 тис. га. 
З початку 2018 року було створено 300 нових робочих місць за рахунок малого та середнього підприємництва, в т.ч. малі підприємства - 37, фізичні особи-підприємці – 263. 
До основного кола промислових підприємств входять 9 юридичних осіб.
Інфраструктуру розвитку та підтримки підприємництва району складають центри надання адміністративних послуг Кремінської райдержадміністрації, Кремінської міської ради, Красноріченської селищної ради (ОТГ), бізнес-центр, дві кредитні спілки, дві банківські установи, три громадських об’єднання підприємців.
Наразі районний ЦНАП надає 93 адміністративні послуги. З метою створення зручних умов для оплати за адміністративні послуги на початку 2018 року в ЦНАПі райдержадміністрації проведено роботу щодо встановлення POS-терміналів. Було укладено угоду про співпрацю між Ощадбанком та райдержадміністрацією. Також, у звітному кварталі через ЦНАП РДА запроваджено надання послуг у сфері Держгеокадастру через адміністратора центру - 17 послуг. Запроваджено роботу представників Рубіжанського об’єднаного управління Пенсійного фонду України Луганської області та Кремінського районного центру занятості щодо надання консультацій в ЦНАПі, для чого укладено відповідні угоди. Опрацьовується питання щодо надання консультацій та прийому звернень з питань захисту прав споживачів спеціалістом управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації в ЦНАПі.
З метою обговорення актуальних проблем розвитку підприємництва в районі та пошуку механізмів їх вирішення, в райдержадміністрації проводяться засідання Ради промисловців та підприємців та засідання робочої групи з сприяння розвитку підприємництва.
Одним з інструментів підтримки суб’єктів малого та середнього підприємництва є максимальне залучення до участі у конкурсних відборах бізнес-проектів з розвитку власної справи та працевлаштування населення, у т.ч. ВПО, та доведення до широкого загалу підприємців інформації щодо виставкових заходів, форумів тощо. З цією метою на засідання запрошуються керівники банківських установ та надається інформація щодо діючих міжнародних грантових програм з підтримки бізнесу.
Значну роль щодо залучення проектів з фінансової підтримки підприємців відіграють громадські організації. Активним учасником з розбудови бізнес-середовища в районі є ГО «Кремінська бізнес-асоціація», завдяки якій проводяться бізнес-тренінги, надаються консультації з започаткування власної справи та розробки бізнес-планів. На базі бізнес-асоціації постійно проводяться дорадчі консультації. Так, протягом IV кварталу надавались консультації стосовно змін в оподаткуванні, розробки бізнес – планів, фандрейзингу.
В листопаді - місяці на базі Кремінського районного центру зайнятості за участі представників Кремінської РДА був проведений семінар з питань організації зеленого туризму на селі. В жовтні минулого року керівником ГО «Кремінська бізнес-асоціація» був проведений семінар з фандрайзінгу. 
Район тісно співпрацює з міжнародними організаціями, в т.ч. з Програмою розвитку ООН в Україні, щодо реалізації проектів, спрямованих на енергозбереження, децентралізацію, розвиток бізнесу. Головою Кремінської бізнес - асоціації в рамках ПРООН активно проводяться тренінги, в т.ч. на рівні області, мета яких - започаткування та розвиток власної справи, бізнес-планування, проектування із залученням молоді тощо.
Хотілось би нагадати, що в райдержадміністрації працює «гаряча лінія» для суб’єктів підприємництва, на яку можуть звернутися з різних питань, що стосуються підприємницької діяльності.