Прес-центр19 вересня 2019, 14:09

Увага! Стихійна торгівля - небезпека для здоров’я!

Багато разів мешканці міста та району попереджувались про можливі наслідки в разі придбання продовольчих товарів в неустановлених місцях або з рук, але несвідома частина громадян все одно надає перевагу продуктам харчування, які реалізуються із землі, при цьому навіть не замислюючись щодо якості, дотримання умов зберігання, транспортування і реалізації цих продуктів (недотримання температурного режиму під час реалізації та зберігання – це перша з причин швидкого псування продукту).
Не звертають уваги такі покупці і на бруд, який потрапляє на продукти з-під машин, ніг перехожих або навіть від безпритульних тварин (нажаль і таке має місце на вулицях та безпосередньо на ринках).
Під час придбання продуктів в неустановлених місцях для торгівлі споживачі не замислюються про можливість виникнення гострих кишкових отруєнь внаслідок споживання продуктів, придбаних на «стихійних» ринках, вважаючи, що з ними цього не трапиться. Але ж такі товари представляють високий ризик для здоров’я і життя мешканців!
Покупець, який придбаває продовольчі продукти на вулиці, бере відповідальність на себе. Він повинен усвідомлювати всі ризики для здоров’я, оскільки, у більшості випадків, торгівля з рук у невстановлених місцях є правопорушенням, за яке передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу. Проте жодні адміністративні заходи з рейдовими перевірками не зможуть повністю знищити «стихійну» торгівлю. Щоб її ліквідувати, в першу чергу на це мають бути налаштовані жителі нашого району та міста.
Тепла пора року подовжується, а в осені, як відомо, починається сезон «тихого полювання» - масового збору грибів. Щороку відповідними службами населення попереджається про можливість отруєння грибами, але несвідомі громадяни нехтують усіма правилами. Отже, необхідно пам’ятати, що вживання в їжу дикорослих грибів, в т.ч. придбаних поблизу автошляхів, є особливо небезпечним та може призвести до негативних наслідків.
Одним надійним способом уникнути отруєнь грибами – є повна відмова від споживання дикорослих грибів взагалі і споживати виключно штучно вирощені печериці, гливи, купуючи їх в магазинах.
Для припинення розгортання осередків «стихійної» торгівлі вкотре звертаємося до всіх мешканців із закликом не купувати продукти харчування в місцях несанкціонованої торгівлі.
Будьте пильними, адже безпека вашого здоров’я – у ваших руках!