Прес-центр19 червня 2019, 09:06

В райдержадміністрації пройшло чергове засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

18 червня під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Лариси Махури пройшло засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.
В результаті засідання підбито підсумки роботи за поточний квартал та визначено основні напрямки подальшої спільної роботи у цих сферах.
В цілому, було зазначено, що Кремінський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з представниками мобільної бригади здійснює виїзди у віддалені населені пункти району, проводить моніторинг та надає індивідуальні та групові консультації особам, які постраждали від гендерно – обумовленого насильства. За звітний період здійснено 59 виїздів, охоплено 27 населених пункти району, виявлено 213 клієнтів, яким надано 769 послуг.
Також в рамках роботи спеціалізованого формування «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи» спеціалістами центру здійснено 5 виїздів по території району, проведено 29 консультувань щодо профілактики домашнього насилля та ведення здорового способу життя (охоплено 57 осіб). 
Начальник управління соціального захисту населення Юлія Коротич в своєму виступі доповіла, що важливою є взаємодія суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі. Зміни в Порядку взаємодії суб’єктів, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі затвердженого постановою КМУ від 22.08.2018 № 658, спрямовані на забезпечення комплексного та швидкого реагування на такі випадки. 
Постійно здійснюється роз’яснювальна, просвітницька робота серед дорослих, учнівської молоді, учнів загальноосвітніх шкіл району щодо протидії насильству, ризику потрапляння до сексуального та трудового рабства. 
З метою попередження жорстокого поводження з дітьми, відвідані 23 опікунські сім’ї та 2 прийомні сім’ї, проведено роботу з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками щодо дотримання прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування. 
Начальник служби у справах дітей райдержадміністрації Антон Іваник зазначив, що на цей час на обліку служби у справах дітей перебуває 23 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах. Із них всі 23 перебувають у сімʹях, де батьки, або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Cлужбою направлено 3 клопотання до Кремінського відділу поліції про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. 
Кремінським районним судом, відповідно позову райдержадміністрації, позбавлено прав мати стосовно 3 малолітніх дітей. Розглядається питання про позбавлення батьківських прав ще однієї матері стосовно 3 малолітніх дітей. 
На сьогоднішній день Кремінською райдержадміністрацією надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів 640 дітям.
Директор Кремінського районного центру зайнятості Ліна Перепелиця в своєму виступі розповіла, що за звітній період фахівцями центру зайнятості було проведено 3 семінари «Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці» та 5 семінарів з гендерних питань. 
Начальник сектору превенції, капітан Кремінського відділу поліції Ярослав Талалаєв розповів, що дільничні офіцери поліції здійснюють превентивні заходи щодо осіб, схильних до вчинення правопорушень, та осіб, які перебувають на обліку в органах поліції, для попередження вчинення ними правопорушень із залученням до цієї роботи громадськості, виявляють на поліцейській дільниці осіб, які вчиняють насильство в сім’ї (домашнє насильство) або схильні до такої поведінки, та вживають превентивних заходів, передбачених законодавством і спрямованих на запобігання правопорушенням, пов’язаним з насильством у сім`ї. 
Починаючи з травня, на підставі спільного наказу МВС та Міністерства соціальної політики № 369/180 від 13.03.2019 р., працівники поліції почали здійснювати оцінку ризиків вчинення домашнього насильства. Протягом місяця було складено чотири термінових заборонних приписів з метою негайного припинення домашнього насильства, недопущення його продовження та повторного вчинення.