Прес-центр10 вересня 2019, 15:09

В райдержадміністрації пройшло засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми

На засіданні були підбиті підсумки роботи служб, що здійснюють заходи у сфері запобігання та протидії домашньому насильству і насильству за ознакою статі.
Начальник управління соціального захисту населення Юлія Коротич відзначила, що завдяки взаємодії відповідних служб, діє комплексне та швидке реагування на випадки домашнього насильства за ознакою статі.
Директор центру соціальної служби для сім’ї, дітей та молоді Ірина Смага розповіла, що районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з представниками мобільної бригади здійснює виїзди у віддалені населені пункти району, проводить моніторинг та надає індивідуальні та групові консультації особам, які постраждали від гендерно – обумовленого насильства. Так, станом на 6 вересня здійснено 96 виїздів, охоплено 26-ть населених пунктів району та 5-ть Красноріченського ОТГ, виявлено 273 клієнти, яким надано 896 послуг.
В рамках роботи спеціалізованого формування «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи» спеціалістами центру здійснено 9 виїздів по громадам району, проведено 89 консультувань щодо профілактики домашнього насилля та ведення здорового способу життя (охоплено 89 осіб).
З метою попередження жорстокого поводження з дітьми, відвідані 34 опікунські сім’ї та 2 прийомні сім’ї, проведено роботу з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками щодо дотримання прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування. Взято на контроль 3 сім’ї.
За інформацією в.о. начальника служби у справах дітей райдержадміністрації Світлани Мельник, наразі на обліку служби перебуває 23 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах. Із них всі 23 виховуються у сім’ях, де батьки, або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків. Службою у справах дітей направлено клопотання до районного відділу поліції про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. Також було проведено 6 обстежень житлово-побутових умов проживання дітей, у сім’ях які опинились у складних життєвих обставинах, щодо надання дітям з цих сімей адресної допомоги, у підготовці до навчального року та виявлення дітей, які не приступили до занять.
Заступник директора районного центру зайнятості Ірина Гусак в свою чергу доповіла, що за звітній період фахівцями центру зайнятості було проведено 4 семінари на тему запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці для безробітних осіб (74 особи), проведено 5 семінарів з гендерних питань, в яких взяли участь 76 осіб з числа громадян, які перебувають на обліку в центрі зайнятості.
Заступник начальника районного відділу поліції Роман Когут акцентував увагу на тому, що дільничні офіцери поліції здійснюють превентивні заходи щодо осіб, схильних до вчинення правопорушень, та осіб, які перебувають на обліку в органах поліції. Залучають до цього і громадськість.
Протягом восьми місяців поточного року працівниками Кремінського відділу Нацполіції було виявлено 66 фактів вчинення домашнього насильства. Вказаних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності та поставлено на профілактичний облік для здійснення превентивної роботи з вказаними особами. Також було поставлено на облік 56 осіб, з них 52 чоловіка та 4 жінки. Знято з превентивно обліку 71 особи, з них 69 чоловіків та 2 жінки.
Радою було прийнято низку рішень, серед яких - продовжувати контроль та координацію діяльності органів та установ, до компетенції яких належить здійснення заходів з попередження насильства, здійснювати контроль за родинами, які знаходяться на обліку у службі у справах дітей, із залученням представників районного відділу поліції та інше.