Прес-центр20 грудня 2018, 13:12

В районі відбулось засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.

20 грудня під керівництвом заступника голови райдержадміністрації Лариси Махури пройшло засідання координаційної ради з питань сім’ї, гендерної рівності, демографічного розвитку, запобігання насильству в сім’ї та протидії торгівлі людьми.
В результаті засідання підбито підсумки роботи за останній квартал року та визначено основні напрямки подальшої спільної роботи у цих сферах.
В цілому, було зазначено, що Кремінський районний центр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді спільно з представниками мобільної бригади здійснює виїзди у віддалені населені пункти району, проводить моніторинг та надає індивідуальні та групові консультації особам, які постраждали від гендерно – обумовленого насильства. На цей час здійснено 102 виїзди, виявлено 403 клієнти, яким надано 1529 послуг.
За звітний період в рамках роботи спеціалізованого формування «Мобільний консультативний пункт соціальної роботи» спеціалістами Центру здійснено 27 виїздів по території району, проведено 59 консультувань щодо профілактики домашнього насилля та ведення здорового способу життя (охоплено 86 осіб). Для забезпечення адресності та доступності надання соціальних послуг на території Боровенської, Єпіфанівської, Макеївської, Невської, Варварівської, Нововодянської територіальних громад працювали міждисциплінарні команди, до складу яких входили спеціалісти КРЦСССДМ, ССД, Бюро правової допомоги, Терцентру, Кремінського відділу поліції. 
За цей рік перевірено 30 повідомлень щодо виникнення реальної загрози вчинення насильства (інформування про встановлену законодавством відповідальність, органи, установи та організації, які надають ту чи іншу допомогу потерпілим від насильства в родині), потреб у супроводі не має, взято під контроль 4 сім’ї.
Для підвищення інформованості населення з питань протидії насильству було розповсюджено 537 буклетів партнерської організації УФГЗ «Насильство – це сміття, яке потрібно виносити з дому», листівки «Насильству немає виправдання».
Відвідані 34 опікунських сімей та 3 прийомні сім’ї, з метою попередження жорстокого поводження з дітьми, проведено роботу з опікунами, піклувальниками, прийомними батьками щодо дотримання прав дітей – сиріт, позбавлених батьківського піклування. 
На обліку служби у справах дітей райдержадміністрації перебуває 23 дитини, які опинились у складних життєвих обставинах. Із них всі 23 перебувають у сімʹях, де батьки, або особи, які їх замінюють, ухиляються від виконання батьківських обов’язків. 
Службою у справах дітей направлено 3 клопотання до Кремінського відділу поліції про притягнення батьків до адміністративної відповідальності за неналежне виконання батьківських обов’язків. 
Протягом кварталу проведено ряд профілактичних рейдів «Діти вулиці», «Вокзал», відвідані Кремінський професійний ліцей, ЗОШ № 1 та Кремінську обласну загальноосвітню санаторну школу-інтернат. 
Кремінською райдержадміністрацією надано статус дитини, яка постраждала внаслідок воєнних дій та збройних конфліктів 52 дітям.
Фахівцями центру зайнятості було проведено 20 семінарів "Запобігання нелегальній трудовій міграції, торгівлі людьми, експлуатації дитячої праці", 17 семінарів з гендерних питань. 
Представником Кремінського відділу поліції було зазначено про виявлення 110 фактів вчинення домашнього насильства. Вказаних осіб було притягнуто до адміністративної відповідальності та поставлено на профілактичний облік для здійснення превентивної роботи. Всього на профілактичному обліку перебуває 89 осіб.