Прес-центр28 cічня 2019, 17:01

В Україні впроваджена нова форма сімейного виховання, в якій передбачено надання комплексу послуг з тимчасового догляду та виховання дітей в сім’ї патронатного вихователя.

Навіщо потрібні патронатні сім’ї? Сімейний патронат допомагає дітям, які втратили батьків або чиї батьки чи особи, що їх замінюють не здійснюють своїх батьківських обов’язків внаслідок різних причин.
Передбачається він і для дітей, які зазнали наслідків батьківської недбалості або жорстокого поводження і ризикують наразитись на це в подальшому, а також для немовлят, від яких матері відмовились відразу після народження. Держава влаштовує таких дітей на тимчасове проживання та виховання у професійні патронатні сім’ї. Така форма сімейного догляду та виховання є альтернативою перебуванню дитини в інтернатному закладі.
У кожному окремому випадку дитина, що перебувала під патронатом в подальшому повертається до біологічної сім’ї (у разі подолання чи мінімізації в ній наслідків складних життєвих обставин), влаштовується на постійне перебування до інших форм сімейного виховання (усиновлення, опікунська чи прийомна сім’я, дитячий будинок сімейного типу) чи до профільного інтернатного закладу.
На утримання кожної дитини, влаштованої у сім’ю патронатного вихователя, виплачується щомісячна соціальна допомога у розмірі двох прожиткових мінімумів для дітей відповідного віку. Оплата послуг зі здійснення патронату над дитиною здійснюється шляхом щомісячних виплат грошового забезпечення патронатним вихователям.
Розмір грошового забезпечення у період перебування дитини у такій сім’ї становить п’ять прожиткових мінімумів для працездатних осіб на місяць. 
Для отримання більш детальної інформації щодо системи патронатного виховання звертайтесь до служби у справах дітей Кремінської районної державної адміністрації за адресою: вул. Банкова, буд. 3, І поверх, тел.3-17-38.