Прес-центр6 квітня 2018, 10:04

Виконання урядових програм «Доступні ліки» та «Централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет» контролюється районною владою

Під головуванням заступника голови райдержадміністрації Лариси Махури відбулась нарада з керівниками закладів охорони здоров’я району щодо виконання урядових програм «Доступні ліки» та «Централізовані заходи з лікування хворих на цукровий та нецукровий діабет» за І квартал поточного року.

Головний лікар районного центру первинної медико-санітарної допомоги Володимир Андрійчук доповів, що  станом на 1 квітня по програмі «Доступні ліки» отоварено 5791 рецепт на суму понад 253 тисячі гривень, а це складає майже 104 відсотка від плану на квартал. Всього на рік, згідно програми виділено для населення району 978 тисяч гривень. Нагадаємо, що програма «Доступні ліки» охоплює 3 види нозологій – це сердцево-судинні захворювання, діабет ІІ типу та бронхіальну астму. Реєстр налічує 198 препаратів, 32 з яких для пацієнтів є безкоштовними. Для отримання препарату необхідно звернутись до лікаря, отримати правильно виписаний рецепт із зазначенням діючої речовини, прийти до аптеки, що бере участь у програмі та отримати ліки.

Забезпечення ж препаратами інсуліну інсулінозалежних хворих району здійснюється за рахунок коштів, які виділені по програмі «Централізовані заходи з лікування хворих на цукровий діабет» шляхом відшкодування районним територіальнім медичним об’єднанням вартості препарату аптечному закладу.

За словами головного лікаря РТМО Лариси Кульбач хворі на цукровий діабет 100-відсотково забезпечені препаратами інсуліну. За 3 місяці було виписано майже 500 рецептів, препарати отримали 210 чоловік, саме стільки інсулінозалежних хворих знаходиться на обліку в медичному закладі.