Прес-центр21 серпня 2019, 12:08

Віталій Комарницький: заклади освіти Луганщини повинні бути вчасно підготовлені до навчального року

Про підготовку освітніх закладів області до нового 2019-2020 навчального року та осінньо-зимового періоду йшлося сьогодні, 21 серпня, на апаратній нараді.

Її провів голова обласної державної адміністрації – керівник обласної військово-цивільної адміністрації Віталій Комарницький.

«До початку вересня всі школи та дитячі садки області повинні бути підготовлені до навчального року. Також необхідно вирішити питання щодо організованого підвозу учнів до навчальних закладів», – наголосив очільник Луганщини.

Загалом до початку нового навчального року необхідно було підготовити 268 закладів дошкільної освіти, 279 закладів загальної середньої освіти, 11 закладів обласної комунальної власності, 20 професійно-технічних та чотири вищих навчальних закладів І-ІІ рівня акредитації. Про це повідомив директор Департаменту освіти і науки облдержадміністрації Юрій Стецюк.

Протягом 2019-2020 навчального року очікується формування 330 перших класів, в яких, за попередніми даними, будуть навчатися 5890 першокласників.

Сьогодні в містах та районах області стан готовності до навчального року складає:

- із 279 закладів загальної середньої освіти – 272 або 97 %;

- із 268 закладів дошкільної освіти – 265 або 99 %;

- із 171 власних котелень, які знаходяться на балансі відділів освіти міських рад та райдержадміністрацій, до роботи підготовлено 123, що складає 71 %.

Цьогоріч Луганщині розподілені субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам у сумі 61 млн гривень:

- на закупівлю україномовних дидактичних матеріалів, засобів навчання та обладнання для кабінетів природничо-математичних предметів – 10,4 млн гривень;

- на закупівлю дидактичних матеріалів, музичних інструментів, сучасних меблів, комп’ютерного обладнання, відповідного мультимедійного контенту для початкових класів нової української школи – 14,6 млн гривень;

- на підготовку тренерів-педагогів та підвищення кваліфікації педагогічних працівників – 4,8 млн гривень;

- на державну підтримку осіб з особливими освітніми потребами –
7,1 млн гривень;

- на придбання шкільних автобусів, спеціальних автомобілів, призначених для надання додаткових психолого-педагогічних, корекційно-розвиткових послуг працівниками Інклюзивно-ресурсних центрів, персональних комп’ютерів та послуг з доступу до Інтернету – 24,1 млн гривень.

Усі вищезазначені кошти своєчасно перераховані до органів місцевого самоврядування.

Департаментом освіти і науки у 2019 році замовлено 198,6 тис. підручників для учнів 2-х, 6-х, 11-х класів. Станом на 20 серпня доставлено 140 тисяч підручників, що становить75 % від замовлення.

У 2019 році планується придбати шість шкільних автобусів для опорних шкіл та реорганізованих закладів загальної середньої освіти Міловського, Марківського, Станично-Луганського, Новоайдарського районів та Новопсковської ОТГ.

Також повідомлено, що з березня по червень підвищили кваліфікацію 1530 педагогічних працівників, з яких 1086 – вчителі початкових класів.

Про вступ до закладів професійної (професійно-технічної) освіти подали заяви 1362 особи.

Станом на 20 серпня до освітніх центрів «Донбас-Україна» за консультацією звернулося 1537 осіб.

Керівництво міст, районів та об’єднаних громад доповіли про стан підготовки у режимі відеоконференцзв’язку.