Прес-центр13 березня 2019, 14:03

Всесвітній день захисту прав споживачів

15 березня щорічно відзначається Всесвітній день захисту прав споживачів. 
Державний захист прав споживачів у Кремінському районі здійснюється відділом підприємництва та торгівлі управління економічного розвитку і торгівлі райдержадміністрації. Згаданий структурний підрозділ РДА діє у межах компетенції, визначеної Законом України «Про захист прав споживачів» та іншими нормативно - правовими актами. Робота відділу спрямована на забезпечення реалізації державної політики у сфері захисту прав споживачів шляхом надання консультацій та розгляду звернень громадян.
За 2018 рік до райдержадміністрації надійшло 56 письмових звернень стосовно захисту споживчих прав, що майже на 170 % більше у порівнянні з попереднім роком. Це свідчить про збільшення рівня правової обізнаності людей щодо можливості відстоювання своїх прав. 
За результатами розгляду, на користь споживачів вирішено 17 звернень та повернуто коштів на суму майже 22 тис. грн. за придбанні неякісні товари та отримані послуги, надано 24 роз’яснення з порушених у зверненнях питань. 15 особам рекомендовано звернутися до суду у зв’язку із неможливістю вирішення питання за згодою сторін. 
З чим же звертались громадяни? Придбання неякісних товарів, в т.ч. придбання товарів через мережу Інтернет, надання неякісних послуг, невиконання зобов’язань за договорами на виконання певних робіт тощо. 
З метою проведення консультаційно-інформаційної роботи, підвищення правової обізнаності громадян було запроваджено «гарячу лінію» з питань захисту прав споживачів за номером телефону (06454) 3-18-78. 
За минулий рік на «гарячу лінію» надійшло 48 звернень з таких питань, як: порядок використання зважувальних приладів у торговельній мережі, умови повернення придбаних товарів, в т.ч. придбаних в мережі Інтернет, дотримання якості наданих послуг, порядок проведення акцій та розпродажів тощо. З усіх питань було надано вичерпні відповіді в телефонному режимі.
Також відділом опубліковано декілька статтей в районній газеті «Кремінщина» та надані відповідні повідомлення на місцевому радіо. На офіційному сайті райдержадміністрації створено розділ «Захист прав споживачів», який наповнюється інформацією з питань, що стосуються споживачів та суб’єктів підприємництва.
За 2018 рік райдержадміністрацією проведено 3 спільних семінари з питань правового регулювання споживчого ринку та практичного застосування законодавства у сфері захисту прав споживачів. Вони пройшли за участі представників Кремінської райдержадміністрації, Головного управління Держпродспоживслужби у Луганській області, управління ДФС у Луганській області, Кремінського відділу поліції ГУ НП у Луганській області, керівників підприємств, фізичних осіб - підприємців, представників громадськості. Під час проведення заходів учасники семінару отримали детальні консультації щодо практичного застосування законодавства у сферах торгівлі, ресторанного господарства та надання побутових послуг, з питань використання реклами, обмежень щодо продажу алкогольних напоїв, в т.ч. пива та тютюнових виробів, а також порядку здійснення торговельної діяльності.
Тож, вітаємо всіх мешканців району з цим святом та бажаємо, щоб права споживачів не порушувались і були захищені.

Відділ підприємництва та торгівлі райдержадміністрації