Прес-центр26 листопада 2018, 16:11

«Я ненароджений, але я поряд з тобою» - учнівсько - педагогічні колективи закладів освіти району вшанували пам'ять загиблих від голоду.

Багатовікова історія українського народу мала не одну трагічну сторінку. Трагедія 1932—33 років — злочин влади проти власного народу. За механізмом творення і страхітливими наслідками його слід занести до книги трагічних дат в історії людства. В Україні штучний голод виморив від 8 до 11 млн. людей — точної кількості не визначено і сьогодні. 85 років, що віддаляють нас від українського Голодомору, не вивітрили з пам'яті народної жаху пережитого. Лихоліття 33-го і досі болять невигойною раною в душах українців, бо не було селянської родини в тодішній Україні, яку б обійшла ця біда. 
Учнівсько-учительські колективи закладів освіти Кремінщини долучились до вшанування пам’яті невинно загиблих під час Голодомору 30 – х років. В освітніх установах пройшли хвилини мовчання, тематичні лекції, уроки, виховні години, літературні виставки, круглі столи, перегляд тематичних документальних та художніх фільмів, акція «Запали свічку пам’яті». 
Для учнів 5 – 11 класів Кремінської ЗОШ № 1 було проведено тематичну лінійку «Тернистими стежками…». У шкільній бібліотеці оформлена книжково- журнальна експозиція та фотовиставка. У 8-11 класах класними керівниками проведено тематичні виховні години.
У НВК «Єпіфанівська ЗОШ І-ІІ ст. – ДНЗ» було проведено тематичні виховні години «Розіп’ята душа на хресті всевишньої печалі», «Трагедія Голодомору», «Я ненароджений, але я поряд з тобою», «Пекучий біль твого народу», «Ти кажеш, не було Голодомору?», оформлено виставку тематичної літератури “Забуттю не підлягає”.
Учні Варварівської школи поклали квіти до пам’ятного знаку жертвам голодомору і репресованим жертвам села Варварівки. В освітньому закладі проведено захід «Запали свічку пам’яті», виховна година «На колінах стою перед Вами, сповідаю жалобу сумну», перегляд документального фільму «Голодомор 1932-1933р. – геноцид українського народу», відеороликів «Помста за свободу».
У Кремінській школі-гімназії проведена інформаційна година "Голодомор не зламав". Дня школярів проведено стоп-кадр «Мої відчуття після перегляду мультфільму «Голодомор 1932-1933 рокiв». У бібліотеці гімназії організована книжкова виставка "Голод на Україні очима свідків, мовою книг», акція вшанування «Не дамо згасити свічку пам’яті» від лідерів учнівської країни СХІД.
У Бараниківській ЗОШ І-ІІІ ступенів було проведено ряд заходів до Дня пам’яті жертв голодомору 1932-1933 років, серед них: перегляд тематичного документального фільму «Територія Голодомору: пам’ять невмируща», загальношкільна тематична лінійка Пам’яті «Україна пам’ятає, світ визнає» та інше.