Прес-центр2 травня 2018, 13:05

З початком ООС актуальні для області питання будуть вирішуватися оперативніше, – Юрій Гарбуз

Сьогодні, 02 травня, у Краматорську відбувся брифінг командувача Об’єднаних сил генерал-лейтенанта Сергія Наєва за участю голови Луганської обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Юрія Гарбуза та голови Донецької обласної державної адміністрації – керівника обласної військово-цивільної адміністрації Павла Жебрівського.

Брифінг проведено з метою інформування українського суспільства, і в першу чергу, мешканців Донбасу, про особливості проведення операції Об’єднаних Сил, яка, за Законом України «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України на тимчасово окупованих територіях у Донецькій та Луганській областях» та за наказом Верховного Головнокомандувача ЗС України, розпочалася з 30 квітня.

Говорячи про співпрацю з військово-цивільними адміністраціями, Сергій Наєв зауважив: «Ми вже маємо досвід тісної взаємодії під час виконання завдань тут, у Донбасі. Саме у ході цієї роботи були переконливо продемонстровані всі переваги практичного військово-цивільного співробітництва, основаного на довірі, взаємоповазі та взаєморозумінні. З урахуванням того, який величезний досвід мають наші шановні керівники адміністрацій, я переконаний, що ми успішно будемо вирішувати найбільш болючі проблеми, з якими зустрічаються наші громадяни,  мешканці Донбасу».

Спільні зусилля, відтепер скоординовані Об’єднаним оперативним штабом, спрямовані на встановлення миру, поновлення верховенства права, відновлення інфраструктури, спротив інформаційній агресії РФ.

ООС, на відміну від АТО, – це військова операція. Але, як влучно зауважив генерал Наєв, «ми прийшли не для того, щоб роздмухувати конфлікт, а для того, щоб його залагодити». Йдеться про стримування ворога, організацію адекватної відповіді на безкарні обстріли українських позицій, дообладнання та посилення оборонних структур.

У зонах безпеки та районі бойових дій буде введений особливий порядок, який передбачає перевірки та тимчасові обмеження для громадян. Але це тимчасові заходи, які сприятимуть структурованості роботи та стабілізації ситуації.

У своєму виступі Юрій Гарбуз наголосив на пріоритетності для області питань енергетичної та інформаційної безпеки. «В енергетиці ми рухаємося до об’єднання з єдиною енергосистемою України. В ідеологічній роботі – до об’єднання із Західною Україною (це проект «Змінимо країну разом!») та реінтеграції тимчасово окупованої території Луганської області (проект «Луганщина у нас одна»). Адже у Луганськ разом з танками зайшла ідеологія «руського міра», і вона просуває свої щупальці по всій території України», – зазначив очільник Луганщини.

Він також висловив надію, що з початком роботи Об’єднаного оперативного штабу актуальні для області питання будуть швидше вирішуватися, а спільні зусилля дадуть можливість усім повернутися додому і відновити мир.