Прес-центр12 вересня 2018, 14:09

Заходи по посиленню пожежної безпеки обговорили на засіданні районної комісії з питань ТЕБ та НС.

11 вересня в райдержадміністрації пройшло засідання районної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій. 
Як повідомлялось раніше, 6 вересня поточного року у районі стались дві резонансні події. Так, на території Новокраснянської сільської ради в результаті займання сухої рослинності вогонь перекинувся на приватні домоволодіння по вул. Залізничній. В результаті пожежі знищено: п’ять житлових будинків, чотири літні кухні, сім господарчих споруд, а також пошкоджені конструктивні елементи будинків та господарчих споруд домоволодінь. Пожежею знищено суху рослинність на площі 4 га.
Аналогічна ситуація трапилась і по Михайлівській сільській раді, конкретно, у с. Пристине. Там в результаті пожежі знищено один житловий будинок, літню кухню та господарчі споруди.

За інформацією ДСНС у Кремінському районі, за першу декаду вересня-місяця 2018 року в зв’язку з складними погодними умовами та спекотною погодою на території Кремінського району сталась 31 пожежа, з яких 29 – це горіння сухої трави.

В розрізі населених пунктів невтішна статистика виглядає наступним чином. У Боровенській сільській раді суху рослинність знищено на площі 11 га, у Красноріченській ОТГ – 10,5 га, у Михайлівській раді - 6,5 га., у Новокраснянській – 6,5 га, у Єпіфанівській сільській раді – 4 га.

Спалення сухої трави, очерету та чагарів суттєво погіршує умови життєдіяльності людей, викликає суспільний резонанс і створює чисельні звернення населення на урядову “телефонну гарячу лінію” стосовно бездіяльності місцевої влади. Ці займання загрожують розповсюдженню вогню на прилеглі лісові масиви та житловий сектор і дуже шкодять екології. 
Нажаль, подальші температурні прогнози свідчать про те, що небезпека не минула. За даними Українського Гідрометцентру у другій половині вересня очікується ускладнення пожежної обстановки у природних екосистемах, яке характеризується дефіцитом опадів, вищим за норму температурним режимом та формуванням тривалих періодів з високим класом пожежної безпеки.
За результатами засідання комісії прийнято низку рішень, обов’язкових до виконання органами місцевого самоврядування. Зокрема, міському, селищному та сільським головам необхідно скласти графік чергування посадових осіб в межах адміністративно територіальних одиниць на вихідні та святкові дні, продовжити проводити роз’яснювальну роботу з населенням громади щодо недопущення спалювання сухої рослинності, вжити заходів щодо ремонту природних та технологічних джерел протипожежного водопостачання, обладнати міста заправки водою відповідно до вимог Правил пожежної безпеки в Україні та інше. 
Також на комісії розглянуто питання стосовно надання допомоги постраждалому від пожежі населенню с. Новокраснянка.