Прес-центр9 жовтня 2020, 10:10

Закликаємо бути небайдужими до процесу реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності

Закликаємо бути небайдужими до процесу  реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності.

Реалізація державної регуляторної політики Кремінською  районною державною адміністрацією та органами місцевого самоврядування здійснюється відповідно до норм Закону України «Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності».

З початку року  органами місцевого самоврядування  прийнято 39 рішень, що носять регуляторний характер (в т.ч. в ІІІ кварталі – 7 рішень). Проекти регуляторних актів проходять процедуру громадського обговорення та погодження в Державній регуляторній службі. Відмов у погоджені проектів рішень Державною регуляторною службою надано не було, але при цьому майже всі проекти рішень потребували приведення у відповідність до вимог чинного законодавства України згідно з пропозиціями ДРС.

Послідовно здійснюються базове, повторне та періодичне відстеження результативності розроблених та прийнятих регуляторних актів. Так, з початку року проведено 39 базових відстежень результативності та  21 повторне та періодичне відстеження результативності регуляторних актів (в ІІІ кварталі - 19 відстежень).

Обов’язковим є забезпечення проведення органами місцевого самоврядування М-Тесту при підготовці аналізу регуляторного впливу до проектів регуляторних актів. З цього приводу райдержадміністрацією  надається відповідна консультативна допомога.

Здебільшого прийняті регуляторні акти стосуються встановлення ставок єдиного податку для суб’єктів малого підприємництва – фізичних осіб, які здійснюють підприємницьку діяльність без створення юридичної особи; встановлення розміру річної орендної плати за земельні ділянки та встановлення ставок та пільг із сплати  податку  на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.

Нагадаємо, що під час проведення обговорення проектів рішень, що мають ознаки регуляторного акту, громадяни та  суб’єкти господарювання мають право подавати зауваження та пропозиції щодо оприлюднених проектів регуляторних актів,  брати участь у відкритих обговореннях питань, пов’язаних з регуляторною діяльністю та одержувати від регуляторних органів у відповідь на звернення, подані у встановленому законом порядку, інформацію щодо їх регуляторної діяльності.

Тож закликаємо бути небайдужими до процесу  реалізації державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності на відповідній території.