Прес-центр16 березня 2018, 11:03

Заступник голови РДА Лариса Махура провела чергове засідання тимчасової комісії з погашення заборгованості із заробітної плати (грошового забезпечення), пенсій, стипендій та інших соціальних виплат.

 До порядку денного були внесені наступні питання: про погашення заборгованості із виплати заробітної плати по дочірньому підприємству «Санаторій «Озерний» ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» та по КП «Креміннакомунсервіс», а також розгляд звернень працівників «Креміннакомунсервіс» щодо несплати підприємством Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.
За інформацією відділу статистики, у Кремінському районі станом на 1 березня 2018 року заборгованість із виплати заробітної плати по підприємствам складає 1756,7 тис. грн., з них на економічно активних підприємствах – 167,5 тис. грн. (КП «Креміннакомунсервіс» - 136,3 тис. грн., ДП «Санаторій «Озерний» - 31,2 тис. грн.) та 1589,2 тис. грн. по підприємству – банкруту ПАТ «Кремінський завод «Хімавтоматика».
Наразі заборгованість по даним підприємствам не погашена. 
На засідання тимчасової комісії не з’явився запрошений директор «Озерного». Натомість, секретар тимчасової комісії Тетяна Осипенко повідомила, що керівником підприємства продовжується робота з продажу майна, яке знаходиться на балансі. На теперішній час проводяться співбесіди з покупцями, які виявили бажання придбати майно санаторію. Після реалізації активів заборгованість із виплати заробітної плати буде погашена.
Комісія вирішила рекомендувати в. о. директора ДП «Санаторій «Озерний» звернутися до головного корпусу ЗАТ «Укрпрофоздоровниця» із заявою про надання дозволу про переведення підприємства з активно економічного статусу на неактивне, яке не веде господарської діяльності, з метою недопущення зростання заборгованості. 
 По заборгованості на іншому підприємстві комісія заслухала заступника Кремінського міського голови з фінансово-економічних питань Наталію Макогон. Вона повідомила, що сесією Кремінської міської ради виділені кошти на погашення заборгованості із виплати заробітної плати по «Креміннакомунсервіс», але у зв’язку з арештом розрахункових рахунків підприємства кошти не можуть бути перераховані. Питання на даний час не вирішено.
Директор підприємства пояснив, що зараз існує тільки спецрахунок для пільг і субсидій, на всі інші рахунки накладений арешт Кремінським відділом державної виконавчої служби Головного територіального управління юстиції у Луганській області. Наразі підприємство шукає шляхи вирішення питання погашення заборгованості.
Прийнято рішення рекомендувати Кремінському міському голові надати правову допомогу комунальному підприємству для вирішення питання виплати заробітної плати та нарахувань до бюджету. Про вжиті заходи необхідно проінформувати комісію до 23 березня 2018 року. 
Також секретар комісії повідомила, що до райдержадміністрації надійшли звернення від працівників КП «Креміннакомунсервіс» щодо несплати даним підприємством Єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до Пенсійного фонду України. 
Рішення по даному питанню, яке суттєво зачіпляє інтереси працівників підприємства, виглядає наступним чином: керівнику «Креміннакомунсервіс» необхідно надати до 20 березня інформацію стосовно вжитих заходів по погашенню заборгованості із сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне соціальне страхування; міському голові рекомендовано розглянути питання виробничої діяльності згаданого підприємства та розробити спільний план погашення існуючої заборгованості