Прес-центр8 лютого 2019, 11:02

Затверджено план районних заходів по відзначенню Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав

Затверджено план районних заходів по відзначенню Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

За підсумками засідання організаційного комітету, який пройшов в райадміністрації за участі голови місцевого осередку Української спілки ветеранів Афганістану (воїнів – інтернаціоналістів), затверджено районний план заходів.  

Наразі в районі проживають як учасники військового конфлікту в Афганістані (найчисельніший контингент), так і члени миротворчих місій на території інших країн за часів незалежної України.  

Планується, що 15 лютого в районному центрі пройдуть урочисті збори та концерт,  а також покладання квітів до пам’ятного знаку воїнам – інтернаціоналістам.

Тематичні заходи за участі колишніх воїнів будуть організовані  у закладах освіти, культури та районному краєзнавчому музеї.

Урочистості, відвідування могил загиблих і померлих афганців відбудуться у селищній і сільських територіальних  громадах. Зокрема, у Красноріченській ОТГ, де на цей час проживає друга за чисельністю після міста група колишніх воїнів – афганців, планується проведення урочистих заходів за участі представників органи влади, молоді, громадськості, жителів громади.

День вшанування учасників бойових дій на території інших держав був встановлено згідно з Указом Президента від 11 лютого 2004 року.

Після закінчення Другої світової війни українські військові брали участь у 24 – х  локальних війнах і збройних конфліктах на території 16 іноземних держав. За часів СРСР вони виконували «інтернаціональний» обов’язок у Чилі, Іспанії, Єгипті, В’єтнамі, Ефіопії, на острові Куба та в багатьох інших «гарячих» точках. Після здобуття Україною незалежності українські військові фахівці стали учасниками багатьох миротворчих місій.