Прес-центр10 травня 2017, 11:05

20 травня в Україні відзначається День Європи.

Кремінщина активно співпрацює з Європейським Союзом та країнами Європи. У районі за допомоги ЄС реалізується велика кількість проектів та програм, які направлені на подолання наслідків військового конфлікту, допомогу внутрішньо переміщеним особам, сприяння розвитку громадського суспільства, допомогу у розвитку підприємницької діяльності, а також на відновлення та розбудову інфраструктури району. Все це, в цілому, сприяє сталому розвитку Кремінщини.
Так, у рамках спільного проекту Європейського Союзу та ПРООН «Місцевий розвиток, орієнтований на громаду» та у співпраці з органами місцевого самоврядування і громадськими організаціями протягом останніх років в районі успішно реалізовано 5 інфраструктурних проектів. Також на даний час у роботі знаходиться проект "Інноваційні енергоефективні заходи для вуличного освітлення в с. Макіївка. Модернізація шляхом встановлення автономного вуличного освітлення із сонячними панелями (сонячна енергія)".
Окремо необхідно відзначити, що завдяки підтримці ЄС у м. Кремінна реалізується масштабний інфраструктурний проект «Поліпшення доступу до води в постраждалій від конфлікту громаді м. Кремінна». Незважаючи на те, що Кремінщина вже має успішний досвід співпраці з міжнародними організаціями, це перший проект із значними за обсягами інвестиціями. Вартість проекту становить 1 млн. 757 тис. євро.
З метою подолання наслідків військового конфлікту у східній частині України, включаючи вирішення потреб внутрішньо переміщених осіб, 22 грудня 2014 року була підписана фінансова угода (Проект «Надзвичайна кредитна програма для відновлення України») між Україною та Європейським інвестиційним банком (державна фінансово-кредитна установа Європейського Союзу) на залучення кредитних ресурсів.
В рамках реалізації Програми наразі спільно з Європейським інвестиційним банком у Кремінському районі в поточному році розпочинається реалізація 7 інвестиційних проектів. Також попередньо відібрано 27 інфраструктурних проектів загальною вартістю 39,4 млн. грн. для участі у спільній є ЄІБ програмі "Надзвичайна кредитна програма для відновлення України".