Прес-центр26 червня 2020, 14:06

25 червня під керівництвом першого заступника голови РДА Володимира Позняка відбулось засідання спостережної комісії

25 червня у Кремінській райдержадміністрації під керівництвом  першого заступника голови райдержадміністрації Володимира Позняка відбулось засідання спостережної комісії.

На засіданні начальник Кремінського районного відділу філії Державної установи «Центр пробації» в Луганській області, підполковник внутрішньої служби Тетяна Костоглод повідомила членам комісії, що Кремінським районним відділом з питань пробації здійснюються виконання покладених повноважень щодо проведення заходів з підготовки до звільнення засуджених осіб, відповідно до Порядку взаємодії установ виконання покарань, уповноважених органів з питань пробації та суб’єктів соціального патронажу під час підготовки до звільнення осіб, які відбувають покарання у виді обмеження  або позбавлення волі на певний строк, затвердженого наказом Міністерства юстиції, Міністерства соціальної політики України, Міністерства охорони здоров’я України, Міністерства внутрішніх справ України від 03.04.2018 № 947/5/467/609/280 (далі – Порядок).

Аналізуючи роботу за підсумками першого півріччя 2020 року, встановлено, що Кремінським районним відділом з питань пробації з установ виконання покарань (слідчих ізоляторів) отримано 22 повідомлення – запити відносно засуджених, які відбувають покарання у виді позбавлення або обмеження волі на певний строк та готується до звільнення, що на 9 повідомлень-запитів більше у порівнянні з першим півріччям 2019 року (13 таких запитів).

З загальної кількості отриманих повідомлень-запитів:

- 22 стосувались можливості проживання засуджених за обраним ними місцем проживання після звільнення, у 2019 році цей показник складав 13 запитів;

- 6 – можливості проживання працевлаштування;

- 5 – щодо сприяння організації соціального патронажу над засудженими віком до 35 років.

Щодо можливості працевлаштування, сприяння організації соціального патронажу над засудженими віком до 35 років, влаштування до спеціальних установ для звільнених засуджених віком старше 35 років, цей показник у першому півріччі 2019 року складав 0 запитів.

У поточному році 3 повідомлення-запити вирішено позитивно за результатом здійснення відвідування працівниками районного відділу пробації, також на підставі отриманих повідомлень-запитів відділом пробації надіслано 19 запитів до органу житлово-комунального господарства, об’єднання співвласників багатоповерхового будинку щодо можливості проживання засуджених після звільнення за обраним місцем мешкання. Запити до органів місцевого самоврядування відділом пробації не надсилалися у зв’язку із запровадженням обмежувальних карантинних заходів.

З направлених запитів отримано 18 відповідей, з яких 16 позитивних та 2 негативних. За отриманими негативними відповідями вжито вичерпних заходів. Один запит знаходиться на виконанні.

Одночасно надіслано 6 запитів до районного центру зайнятості щодо можливості працевлаштування засуджених після звільнення та отримано позитивні відповіді.

Із загальної кількості осіб, на яких отримано запити про сприяння в організації соціального патронажу засудженим віком до 35 років, отримано 4 позитивні відповіді та один запит на даний час знаходиться на розгляді.

Під час реалізації Порядку при підготовці засуджених громадян до звільнення районний відділ з питань пробації стикається з наступним проблемним питанням – відсутністю в Луганській області будь-яких закладів для бездомних громадян, реабілітаційних центрів та інших закладів соціальної підтримки звільнених осіб.

Також на засіданні комісії були розглянуті повідомлення про звільнення, що надійшли до спостережної комісії, та прийняті відповідні рішення про здійснення громадського контролю за звільненими громадянами.