Прес-центр5 лютого 2020, 08:02

Актуальні питання у сфері підприємництва розглянуті в райдержадміністрації.

4 лютого за участі в. о. голови райдержадміністрації Володимира Позняка, голови районної ради Володимира Прокопенка, представників Головного управління ДПС у Луганській області, управління з питань праці Головного управління Держпраці в Луганській області, Кремінського відділу Управління Держпродспоживслужби в Луганській області, Кремінського районного центру зайнятості пройшло засідання «круглого столу». На ньому були обговорені актуальні питання в сфері підприємництва, які стосуються порядку оподаткування та легалізації трудових відносин.
Більш конкретно йшлось про порядок оформлення найманих працівників та проведення інспекційної компанії Управлінням Держпраці стосовно дотримання суб’єктами господарювання законодавства про працю, оновлені граничні обсяги доходів фізичних осіб-підприємців за групами, нові правила застосування РРО, порядок ведення книги доходів та витрат, надання компенсаційних виплат роботодавцям службою зайнятості тощо.
Окрему увагу було приділено роз’ясненням щодо впровадження нових правил застосування РРО. Так, нововведення не стосуються підприємців, які знаходяться на І групі платників податку (річний дохід до 300 тис. грн.). Також до 1 жовтня 2020 року РРО не застосовуються платниками єдиного податку ІІ-ІV груп незалежно від обраного виду діяльності, обсяг доходу яких не перевищує 1 млн. гривень, окрім реалізації технічно складних побутових товарів, які підлягають гарантійному ремонту, та лікарських засобів, виробів медичного призначення та надання платних послуг у сфері охорони здоров'я.
З 1 жовтня п. р. РРО мають використовувати підприємці ІІ-ІV груп, які здійснюють реалізацію товарів через Інтернет, реалізацію ювелірних виробів, реалізовують уживані товари в магазинах, здійснюють діяльність закладів ресторанного господарства, готелів та інших місць тимчасового розміщення тощо. А з 1 січня 2021 року всі ФОПи на єдиному податку повинні застосовувати РРО, але з деякими винятками. Більш детальна інформація на сайті ДФС у Луганській області (http://lg.sfs.gov.ua).
Найбільше питань від підприємців отримало управління з питань праці Головного управління Держпраці стосовно порядку легалізації трудових відносин та проведення інспекційної компанії, яка розпочнеться в лютому місяці п. р.
Спеціалістами управління було ще раз наголошено на неможливості допущення до роботи працівників без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та повідомлення центрального органу виконавчої влади з питань забезпечення формування та реалізації державної політики з адміністрування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування про прийняття працівника на роботу в порядку, встановленому КМУ.
Якщо вказані вимоги законодавства не виконуються, юридичні та фізичні особи - підприємці, які використовують найману працю, будуть нести відповідальність у вигляді штрафів згідно зі статтею 265 Кодексу законів про працю України.
Працівники Кремінського районного центру зайнятості роз’яснили порядок працевлаштування безробітних за направленням центру зайнятості, а також повідомили про послуги служби зайнятості: «Компенсація роботодавцям єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Компенсація роботодавцям витрат на заробітну плату» у разі працевлаштування внутрішньо переміщених осіб за направленням центру зайнятості.
Суб’єкти господарювання мали змогу отримати відповіді на запитання, що виникають під час здійснення роздрібної торгівлі в торговельних об’єктах, оформлення документації під час оформлення найманих працівників, обліку касових апаратів, надання звітності тощо.
З метою зменшення вчинення правопорушень в сфері торговельного обслуговування населення Кремінська райдержадміністрація вкотре нагадала суб’єктам господарювання про обов’язковість дотримання законодавчих вимог в сфері роздрібної торгівлі.
Наприкінці заходу головою ГО «Кремінська бізнес-асоціація» була доведена інформація про діючі міжнародні грантові конкурси на започаткування або розширення власної справи. Так, на сьогодні діє ряд конкурсних програм, з якими детально можна ознайомитися на сайті Кремінської райдержадміністрації за посиланням: http://krem.loga.gov.ua/content/pidpriiemnictvo.