Прес-центр30 червня 2017, 09:06

Ботулізм – це вкрай небезпечно!

         Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів інформує, що з настанням літнього сезону, який характеризується різким підвищенням температури навколишнього середовища, набувають все більшої актуальності питання профілактики гострих кишкових інфекційних захворювань та харчових отруєнь.

         Відповідно до інформації, що надходить від лікувальних закладів охорони здоров’я, протягом поточного року в Україні зареєстровано 38 випадків захворювання людей на ботулізм, серед яких шестеро постраждалих померло.

         Держпродспоживслужбою вживаються невідкладні заходи щодо недопущення до реалізації небезпечних харчових продуктів  (в’яленої риби) та здійснюється інформування споживачів про ймовірну загрозу для здоров’я внаслідок вживання рибних продуктів.

Однак продовжуються реєструватися випадки захворювання на ботулізм, які ймовірно пов’язані із рибними продуктами промислового та домашнього виготовлення.

Ботулізм – інфекційне захворювання, що відноситься до харчових отруєнь. Мікроби, що викликають ботулізм, - суворі анаероби, живуть без доступу кисню; найхарактерніша і підступніша їх властивість - здатність виробляти в анаеробних умовах токсини - отруту великої сили. Токсини виробляються при зростанні і розмноженні мікробів ботулізму в різних консервованих продуктах: рибі, шинці, а також в організмі людини і тварин. Захворювання виникає раптово після вживання недоброякісних продуктів: маринованих грибів і огірків, риби (в'яленої, соленої, копченої), м'ясних продуктів (шинки, ковбаси), овочевих і фруктових консервів, що готувалися в домашніх умовах і зберігалися при кімнатній температурі.

Хвороба починається гостро, через 3-24 години після прийому їжі, іноді пізніше. З'являються нездужання, загальна розбитість, сильна м'язова слабкість, незначний головний біль, погіршується апетит і сон. Потім хворий відчуває значну сухість в роті, спрагу, іноді невеликі болі в животі, нудоту. Іноді виникає блювота, яка може повторюватися в перші два дні хвороби. В цей же час спостерігається часте відвідування туалету; потім з'являються запори, що супроводжуються метеоризмом (здуття живота). Температура тіла буває нормальною, але може бути і підвищеною.

Для попередження ботулізму слід пам'ятати, що :

- зараження відбувається найчастіше при вживанні домашніх консервів або інших продуктів, заготовлених про запас при порушенні основних правил консервації. У домашніх умовах не можна робити баночні консерви (у герметично закритих банках) з м'яса, риби, грибів, деяких видів зелені (портулак, і ін.) і деяких овочів (морква, буряк). Ці продукти важко повністю відмити від дрібних частинок і спор збудників ботулізму, а режим теплової обробки в домашніх умовах - кип'ячення протягом 30 - 60 хвилин - не вбиває спори, які можуть залишитися після промивання початкових продуктів. Ці спори при зберіганні консервів проростуть і утворять сильний ботулінічний токсин;

- не можна купувати на ринку і споживати домашні консерви, гриби, солену, копчену і в'ялену рибу, приготовлену приватними особами в домашніх умовах, оскільки вони зазвичай не дотримуються правил консервації риби. В'ялення і копчення в домашніх умовах не знищує спори збудників ботулізму, а, навпаки, сприяє їх проростанню і утворенню ботулінічного токсину;

- не повинна допускатися консервація грибів в герметично закритих банках в домашніх умовах. Жодна рекомендація (у книгах по домашній консервації) відносно грибів, не гарантує від розвитку в них ботулінічних мікробів.

Діти особливо чутливі до ботулінічного токсину, слід бути дуже уважним, готуючи їм страви. Не можна давати дітям консервовані в домашніх умовах харчові продукти, не проварені перед вживанням. Особливо гриби, консерви з морквою, перцем, соки з моркви і томатів, що довго зберігалися. Щоб попередити ботулізм та запобігти кишковим захворюванням і харчовим отруєнням, особливо у дітей, слід вживати свіже приготовані або добре проварені, термічно оброблені продукти.