Прес-центр20 липня 2018, 09:07

Органи місцевого самоврядування мають право самостійно встановлювати обмеження на продаж алкоголю у визначений час

Органи місцевого самоврядування мають право самостійно встановлювати обмеження на продаж алкоголю у визначений час.

В рамках реалізації Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо надання органам місцевого самоврядування повноважень встановлювати обмеження продажу пива (крім безалкогольного), алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових» наразі органи  місцевого самоврядування отримали право самостійно встановлювати обмеження на продаж алкоголю у визначений час.

Так, до статті 26 ЗУ «Про місцеве самоврядування» внесений новий пункт 441, яким до виключної компетенції сільських, селищних, міських рад  віднесено встановлення на пленарних засіданнях заборони продажу пива алкогольних, слабоалкогольних напоїв, вин столових суб’єктами господарювання у визначений час доби в межах відповідної адміністративної території. Разом із тим, така заборона не встановлюється щодо ресторанів та не розповсюджується на безалкогольне пиво.

Нагадаємо, що на території Кремінського району донедавна діяло  рішення районної ради  від 26.05.2011 №7/6  «Про заборону продажу алкогольних, слабоалкогольних напоїв та пива в магазинах, ларьках, розташованих на території Кремінського району, у нічний час з 22 – ї  до 7 – ї  години». Воно було прийнято з метою зменшення правопорушень громадського порядку, переважна кількість яких вчиняється особами в стані алкогольного сп’яніння у нічний час, зменшення вчинення кримінальних злочинів, протидії поширенню алкоголю серед неповнолітніх.

Оскільки зараз повноваження у встановленні обмежень на продаж алкоголю у нічний час покладено на органи місцевого самоврядування, зазначене рішення було розглянуто на засіданні постійної комісії Кремінської районної ради з питань економічного та соціального розвитку району, промисловості, підприємництва, малого та середнього бізнесу,транспорту, зв’язку, екології. Комісією вирішено, що рішення районної ради 2011 року  не відповідає вимогам законодавства та підлягає  скасуванню.

Днями в ході наради з керівниками територіальних громад, представники управління економіки райдержадміністрації нагадали присутнім про зміни в законодавстві та надали рекомендації щодо прийняття необхідного регуляторного акту.

Наразі правом встановлювати обмеження продажу алкоголю у встановлений час не скористалась ні міська, ні селищна, ні жодна сільська рада.