Прес-центр25 вересня 2020, 15:09

Самотні пенсіонери, старші за 80 років, які потребують постійного стороннього догляду, мають право на щомісячну допомогу

Самотні пенсіонери, старші за 80 років, які потребують постійного стороннього догляду, мають право на щомісячну допомогу

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до деяких законів України про підвищення соціальних гарантій для окремих категорій осіб», яким внесено зміни до Закону України «Про державну соціальну допомогу особам,які не мають права на пенсію, особам з інвалідністю», Порядку призначення і виплати соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю і державної соціальної допомоги на догляд, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 02.04.2005 № 261 одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) потребують постійного стороннього догляду призначається державна соціальна допомога на догляд.

Згідно п.13 п.п. 6 Порядку №261 зі змінами та доповненнями державна соціальна допомога на догляд призначається одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду та одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб».

Таким чином, основним документом, який підтверджує право на призначення допомоги на догляд одиноким особам є висновок лікарсько-консультативної комісії про потребу особи постійного стороннього догляду.

Допомога на догляд призначається і виплачується з 01 січня 2020 року, але не раніше дати досягнення особою 80-річного віку та за умови, що заяву про призначення допомоги на догляд подано до 01 листопада 2020 року та якщо особа не отримує:

- соціальні виплати, що призначаються для відшкодування шкоди, заподіяної ушкодженням здоров’я на виробництві, відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування»;

- компенсації на догляд, передбаченої Законом України «Про соціальні послуги»;

- щомісячні компенсаційні виплати, які призначені відповідно до постанов Кабінету Міністрів України «Про підвищення розмірів державної допомоги окремим категоріям громадян» від 26 липня 1996 року №832 та «Про затвердження порядку призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги» від 29 квітня 2004 року № 558.

Відповідно п.4 Порядку №261 зі змінами та доповненнями, до одиноких осіб, що мають право на допомогу на догляд, належать громадяни, що не мають працездатних родичів, зобов’язаних за законом їх утримувати(глава 22 Сімейного кодексу України).

Підтвердженням належності до цієї категорії є:

інформація про відсутність працездатних родичів (незалежно від місця їх проживання), зобов’язаних за законом їх утримувати (зазначається у поданій заяві про призначення допомоги на догляд);

інформація про склад сім’ї (зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги).

Відповідно до п.18 Порядку №261 зі змінами державна соціальна допомога на догляд встановлюється у таких розмірах від прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність – одиноким особам, які досягли 80-річного віку та за висновком ЛКК потребують постійного стороннього догляду і одержують пенсію відповідно до Закону України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» або Закону України «Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб» у розмірі 40 відсотків. Станом на 1 вересня 2020 року розмір допомоги на догляд для вищевказаної категорії осіб становить 684,80грн. (1712,00 грн. * 40%).

Згідно п.10 Порядку №261 зі змінами для призначення соціальної допомоги подаються такі документи:

- Заява за формою, встановленою Мінсоцполітики (під час подання заяви пред’являється паспорт громадянина України, трудова книжка та довідка про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків (крім осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та повідомили про це відповідному контролюючому органу і мають відмітку в паспорті);

- Інформація про склад сім’ї чи про віднесення особи до одиноких осіб зазначається в декларації про доходи та майно особи, яка звернулася за призначенням соціальної допомоги.

- Медичний висновок ЛКК про те, що особа потребує постійного стороннього догляду (видається в лікарні за місцем перебування на обліку у сімейного лікаря чи за місцем перебування на медичному обслуговуванні).

- Довідка з Пенсійного фонду України про отримання (неотримання) надбавки на догляд

- Довідка з фонду соціального страхування про отримання (неотримання) соціальних виплат.

Згідно п.35 Порядку № 261 зі змінами допомога на догляд виплачуються підприємствами, установами, організаціями, які здійснюють виплату і доставку пенсії (допомоги): - За умови одержання пенсії в банківській установі до вищевказаних документів необхідно надати інформацію відповідного банку про рахунок, для перерахування допомоги на догляд чи в заяві зазначити про виплату допомоги на догляд за місцем проживання одержувача допомоги.

З огляду на вищезазначене, рекомендуємо після одержання висновку лікарсько-консультативної комісії про потребу у постійному сторонньому догляді звертатися саме в органи соціального захисту населення за місцем проживання для подання заяви.

Прийом заяви та документів здійснюється в управлінні за адресою: м. Кремінна, вул. Побєди, 1а, перший поверх в секторі прийому громадян за попереднім записом по талону.

Талон на прийом попередньо можна відкласти на зручний час за телефоном «гарячої лінії управління» 3-15-43.