Прес-центр17 cічня 2019, 14:01

Шановні громадяни! Будьте уважними і обережними, бережіть своє життя і здоров’я.

19 січня, на Водохрещу, прийнято занурюватися в ополонку. Коли говорять про цілющий вплив купання в ополонці, то мають на увазі, перш за все, систематичне моржування.
Якщо людина загартовується систематично (приймає контрастний душ, ходить босоніж по снігу, відвідує сауну), то і зимове купання буде для неї корисним.
Регулярні процедури тонізують судини, регулюють кров'яний тиск, покращують обмін речовин і підвищують захисні функції організму. Людина відчуває себе більш бадьорою, повної сил, до неї перестають "чіплятися" застудні захворювання. 
Загартовування корисно для всієї судинної системи, не тільки для артерій, але і для вен (профілактика варикозного розширення).
Короткочасний вплив холоду викликає викид в кров біологічно активних речовин і гормонів, зокрема, гормонів радості ендорфінів і серотоніну. Ось чому, вийшовши на берег, чоловік буквально літає від щастя.
Як показує практика, більшість людей, які вирішали цього дня занурюватись в ополонку - люди, які інші 364 дні на рік про моржування навіть не замислюються.
Якщо ж ви вирішили 19 січня за традицією зануритись в січневу воду, то напередодні сходіть на профілактичний огляд до терапевта або сімейного лікаря. Спеціаліст оцінить поточний стан вашого здоров'я.
При наявності захворювань нервової системи, цукрового діабету, стенокардії, гіпертонії, аритмії, тромбів, проблем з серцем, легеневих захворювань, будь-яких хронічних запальних процесів, в тому числі і в репродуктивній сфері, купання в ополонці забороняється.
В останні роки нерідко можна бачити біля водохресної ополонки і майбутніх матусь, які, слідуючи новомодним віянням, також занурюються в крижану воду. Це великий ризик на будь-якому терміні, адже така стресова процедура може ускладнити перебіг вагітності, аж до ризику її переривання. Купання в ополонці їм забороняється. 
Також занурення в ополонку протипоказано жінкам в період лактації.
Якщо бажання і вмовляння друзів перемогли розум, то необхідно дотриматись ряд правил:
- краще купатися в спеціально обладнаних місцях. По-перше, вони пристосовані для заходу у воду і виходу з неї, а по-друге, на Водохрещу там, як правило, чергують карети швидкої допомоги, і в разі необхідності медичні працівники зможуть оперативно надати допомогу.
- із собою необхідно взяти зручне взуття, махровий рушник, сухий теплий одяг, термос з теплим чаєм; 
- при купанні швидко зануритися з головою, потім тут же вийти на берег, розтертися махровим рушником і переодягнутися в сухий теплий одяг. Також рекомендується зробити кілька фізичних вправ, випити чаю або какао.
Пам'ятайте: якщо після виходу з води спостерігається почастішання серцебиття, відчувається нестача повітря (людині важко дихати), слід якомога швидше звернутися до медичного працівника. Ці ознаки можуть вказувати на розвиток серцевого нападу. І ще одне - не випробовуйте долю у крижаній воді, якщо ви вживали алкоголь. 
Шановні громадяни, будьте уважними і обережними, 
бережіть своє життя і здоров’я!