Прес-центр29 серпня 2019, 13:08

У роковини Іловайської трагедії Україна відзначає День пам’яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність нашої держави.

29 серпня 2014 року, під час проходу так званим «зеленим коридором», разом з багатьма іншими побратимами загинув Олександр Горобинський. Хлопець, який мав усього 21 рік, народився і навчався у селі Кудряшівка Кремінського району, згодом підписав контракт на військову службу у ЗСУ. Думав про майбутнє,радів життю. У липні встигнув погостювати вдома… . Олександра ідентифікували за ДНК батьків. Тільки в 2017 році зусиллями волонтерів і місцевої влади він повернувся на рідну землю. До цього часу рідні вірили, що він живий. За бажанням матері Герой похований на цвинтарі у місті Рубіжне. 
Зранку 29 серпня 2019 року до могили Олександра прийшли його батьки, представники Кремінської райдержадміністрації, районної ради, Кудряшівської сільської ради, Рубіжанського – Кремінського об’єднаного військового комісаріату. Колишнього кулеметника 93 – ї бригади, сина, друга, земляка вшанували хвилиною мовчання, а разом із ним - всіх військовослужбовців України, які перестали бути поруч, але залишились з нами навічно. 
Сьогодні у рідному селі Олександра будуть згадувати односельці – у місцевому будинку культури пройде вечір його пам’яті. Участь у заході, скоріш за все, візьме і його менший рідний брат Владислав, який наразі пішов на військову службу. 
Пам’ять іншого загиблого атовця із села Новокраснянка - Олексія Титаренка - односельці вшанували хвилиною мовчання. Працівники сільської ради та закладів культури, молодь, мешканці села поклали до його могили квіти. 
Живі квіти зранку лягли і на могили Віктора Чорнобая і Андрія Чуприни. Вони спочивають на міському цвинтарі. Обоє – колишні учні Кремінської ЗОШ № 1, обоє загинули у 2017 році. Бабусі, яка разом із дідусем виховувала онука, Андрій сказав: «Бабусю, я йду захищати Україну». Віктор разом із побратимами із 92 – ї бригади 20 липня вступив у свій останній бій із ворожою ДРГ під Красногорівкою… . 
Символічно, що районна педагогічна конференція у м. Кремінна розпочалась із хвилини мовчання за загиблими Віктором, Андрієм, Олексієм, Олександром, за всіма Героями, полеглими за Україну. 
Вічна і світла пам'ять вам, хлопці. Ми не забудемо. 
У цьому році Україна вперше відзначає 29 – го серпня День пам'яті захисників України, які загинули в боротьбі за незалежність, суверенітет і територіальну цілісність України. Відповідний указ підписаний Президентом України Володимиром Зеленським 23 серпня 2019 року.