Прес-центр29 листопада 2019, 15:11

В області проходить Єдиний день інформування населення.

29 листопада в залі засідань Кремінської районної державної адміністрації працівників установи ознайомили зі внесеними змінами до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення.
Наразі мова йде про реалізацію земельної реформи – зміну системи управління земельними ресурсами.
Основна частина реформи буде здійснена у 2020 році. Зокорема, вона передбачає:
1. Усунення Держгеокадастру від управління землями;
2. Удосконалення переважного права орендаря на придбання земельної ділянки;
3. Простий та зручний доступ до державних реєстрів, кадастрів та планувальної документації;
4. Запровадження моніторингу та антимонопольного контролю;
5. Забезпечення доступу до фінансування;
6. Дерегуляція землеустрою;
7. Створення прозорої системи електронних торгів;
8. Розширення «земельних» повноважень громад;
9. Унеможливлення рейдерства;
10. Запровадження обігу земель.
Закон про обіг земель – лише одна зі складових реформи.
Питання ефективного продажу та використання об’єктів державної та комунальної власності наразі є одним з напрямків державної політики. Більше того, Президентом України та Кабінетом Міністрів України визначено напрямок на запуск прозорого та захищеного для власників продажу земельних ділянок усіх форм власності.
Верховною Радою України 13.11.2019 прийнятий за основу проект Закону України № 2178-10 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення», який був розроблений з метою формування законодавчого поля для запровадження ринкового обігу земель сільськогосподарського призначення, забезпечення конституційних прав громадян України на вільне розпорядження своєю власністю, створення прозорих умов для набуття у власність земельних ділянок сільськогосподарського призначення громадянами та юридичними особами України.
Положеннями проекту Закону визначаються особливості правового регулювання обігу земельних ділянок сільськогосподарського призначення на основі ринкових механізмів переходу прав на земельні ділянки:
Законопроект про ринок землі № 2178-10 до другого читання буде доопрацьовано - зокрема, будуть внесені правки, згідно з якими іноземці та іноземні компанії отримають можливість купувати українську землю лише за наслідками всеукраїнського референдуму.
Президент України після ухвалення вказаного законопроекту в першому читанні заявив, що прийнято рішення про те, що між першим і другим читанням в діючий проект закону будуть внесені правки, згідно з якими право продавати і купувати землю матимуть тільки українські громадяни і українські компанії, засновані виключно українським громадянином. "Іноземці і компанії, що мають серед засновників іноземців, отримають право купувати українські земельні ділянки тільки у випадку якщо на це дана згода народу України на всеукраїнському референдумі", - вказав Президент.
Згідно з повідомленням, Верховна Рада розробить і ухвалить окремий закон, який чітко встановить види і механізми референдуму. Окрім цього, до другого читання законопроект врегулює перелік тих, хто може придбавати право власності на землю.
Нагадаємо, що з матеріалами проведення ЄДІНО можна ознайомитись в інформаційному центрі райдержадміністрації на базі центральної районної бібліотеки, а також на офіційному сайті райдержадміністрації.