Прес-центр23 листопада 2018, 11:11

Запали свічку пам’яті – в суботу в Україні пройдуть загальнонаціональні жалобні заходи.

Третя субота останнього місяця осені (цього року це 24 листопада) в Україні встановлена як День пам’яті жертв голодоморів. Крім того, у цьому році Україна і весь світ згадує 85 – ті роковини геноциду українського народу – Голодомору 1932 – 1933 років. 
Голодомор 30 – х став ціною, яку український народ заплатив за прагнення до свободи. Щоб унеможливити подальший спротив українців, восени 32 – го комуністи розпочали спеціальну каральну операцію – масовий штучний голод. Внаслідок цього прямого геноциду системі вдалось приборкати український національний рух та упокорити українське селянство. 
Ціною такого утвердження тоталітарної системи стали мільйони людських життів і доль. Закатованих голодом. Відправлених на довгі десятиліття у забуття… . 
Наразі ми не можемо змінити наслідків трагедії нашої національної історії, але ми можемо і повинні засвоїти її уроки. 
24 листопада 2018 року о 14.00 на міському цвинтарі, біля пам’ятного знаку жертвам голодоморів і політичних репресій у Кремінському районі, відбудеться громадська акція – вшанування. 
О 16.00 пройде загальнонаціональна хвилина мовчання на вшанування пам’яті жертв Голодомору 1932 – 1933 років, голодоморів 1921 – 1922 та 1946 – 1947 років, а також загальноукраїнська акція «Запали свічку пам’яті». Кожен бажаючий під час проведення цієї акції має запалити у своїх оселях чи за місцем перебування символічні свічки, вшанувати молитвою або згадкою наших співгромадян, тим самим виконавши ту дещицю, яку ми можемо для них зробити.

Нагадаємо, що головою Кремінської райдержадміністрації Наталею Чехутою затверджено районний план заходів у зв’язку із 85 – ми роковинами Голодомору 1932 – 1933 років, яким, зокрема, передбачено, обмеження проведення 24 листопада розважальних заходів, а також приспущення державних прапорів з траурною стрічкою на будівлях органів влади і місцевого самоврядування, установ і організацій.