24 cічня 2020, 13:01

Звіт про роботу громадської ради при Кремінський райдержадміністрації за 2019 рік

Громадська рада при райдержадміністрації є тимчасовим консультативно-дорадчим органом, утвореним для сприяння та участі громадськості у формуванні та реалізації державної політики.

До складу громадської ради входили представники 9 інститутів громадянського суспільства, які зареєстровані в установленому порядку і проводять свою діяльність на території України.

В своїй діяльності громадська рада керувалась Конституцією та законами України, указами Президента України, постановами Верховної Ради України, прийнятими відповідно до Конституції та законів України, актами Кабінету Міністрів України, а також Положенням про громадську раду при райдержадміністрації, розробленим громадською радою, затвердженим розпорядженням голови райдержадміністрації  від 07.02.2019 р № 44 , оприлюдненому на офіційному сайті райдержадміністрації в рубриці «Громадська рада».

Основними завданнями громадської ради є:

сприяння реалізації конституційного права на участь громадян в управлінні державними справами;

здійснення громадського контролю за діяльністю РДА;

сприяння райдержадміністрації  при формуванні громадської думки під час  реалізації державної політики.

Згідно п.14 Згідно  Положення про громадську раду основною формою роботи  є засідання, що проводяться у разі потреби, але не рідше одного разу на квартал.

Засідання громадської ради проводились згідно затвердженого на початку  року плану роботи.

Так, у 2019 році було заплановано та проведено 6 засіданнь.

При складанні планів роботи на відповідний рік враховувались думки і пропозиції всіх членів громадської ради, а також питання, які були актуальними на певний час для району. При цьому враховувалась необхідність і зв’язок з питаннями, які розглядала попередня громадська рада, а також охоплення різних сфер діяльності.

Всі засідання громадської ради проводились відкрито. У засіданні громадської ради завжди брали участь керівники  райдержадміністрації  та районної ради.

За запрошенням громадської ради у засіданнях брали участь інші особи (представники ЗМІ, начальники структурних підрозділів райдержадміністрації, керівники установ, підприємств та організацій, члени районної  та міської  громади.  По всім розглянутим питанням були прийняті відповідні рішення, а пропозиції, які мають рекомендаційний характер, своєчасно направлялись для розгляду райдержадміністрації.

На засіданнях були розглянуті питання:

1.Забезпечення  міста Кремінна  якісним  водопостачанням.

Багато зауважень і пропозицій було надано щодо роботи Кремінського міського водоканалу  . Цьому питанню приділялось багато уваги, але одночасно воно має багато складових, на які громадська рада не завжди має вплив.(Були звернення до антикорупційного комітету …..)

2.Децентралізація опалення для населення  та подальша робота КП «Теплокомуненерго».

Завдяки  своєчасному втручанню  нашої ГР,   питання  було  розглянуто на розширеній нараді в РДА влітку і, на  запропоновані  наші пропозиції звернутись до благодійного фонду «Карітас - Кремінна», маємо  позитивні  результати. Додатково,  до  виділених коштів з  районного бюджету  для  підтримки 356 сімей міста,   отримали  ще й допомогу на 15 тис . євро на придбання  конвекторів, які фонд  видаэ  всім  жителям  міста Кремінна, що потребують підтримки. 

3. Обговорення питання реалізації   в районі  реформи  первинної ланки медичного обслуговування.

Доповідачами з цих питань були керівники комунальних закладів «Кремінський  центр первинної медико-санітарної допомоги» та  «Кремінська центральна районна лікарня».

За підсумками розгляду кожного питання були прийняті пропозиції, які доводились до відома  райдержадміністрації  та районної ради та враховувались  в їх роботі.

4. Стан пішохідних переходів в місті. Благоустрій районного центру.

Як наслідок, враховуючи чисельні звернення  жителів міста Кремінна, розглядалось  питання  щодо  стану  пішохідних переходів в місті та благоустрый районного центру. Висловлюю подяку голові БФ «Каритас - Кремінна» Ключевському Ю.З., який  надав багато інформації при підготовці  цього питання. Вважаю, що це ще одне питання, до якого необхідно повернутися та тримати на контролі громадськості, особливо звернуть увагу  на  стан автодоріг . Бо автомобільні  дороги району знаходяться на різному рівні підпорядкування,  що ускладнює   проведення  робіт з ремонту та утримання доріг.

 5. Створення Центру для безхатченків та осіб, які  опинились  у кризовій ситуації.

Представники  громадської  ради  брали  активну  участь у  культурно- масових заходах , а саме:

  в заходах до Дня Героїв Небесної Сотні, Дня Національної гвардії України, Дня Чорнобильської трагедії, мітингу з нагоди відзначення Дня пам’яті та примирення та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні, Дня скорботи і вшанування пам’яті жертв війни, урочистих заходах до Дня Конституції України, заходах до Дня Державного Прапору та Дня Незалежності України.

Члени громадської ради пройшли   навчальний курс для  громадських експертів з питань моніторингу та оцінки, проводив його  «Громадський інститут Регіональних проблем».  Ми  брали активну участь в тренінгах, та  роботі  з провадження  програми «Демократичне   врядування  у  Східній  Україні » .  2 чоловіка отримали сертифікат  громадських експертів .  

         Пунктом 12 Типового положення визначені завдання безпосередньо голови громадської ради, які на сьогодні вважаю   виконаними.

Так, я брала участь у засіданнях колегії райдержадміністрації, сесіях районної ради. Була присутня на робочих зустрічах  голови та заступників  голови райдержадміністрації, де розглядались проблемні питання різних верств населення.

     Звісно, в нашій роботі були і недоліки, не всі питання які пропонували жителі громади ми розглянули  ми,  плануємо їх розглянути в 2020році, а саме:

       -  про стан роботи щодо об’єднання територіальних громад ( в  теперішній час стають

           питання  про  комунальну  власність -  як  відбудеться  передача, на яких умовах);

обговорення  ходу виконання   бюджету – поквартально;

щодо  стану виконання  районних  програм особливо  соціальних;

питання захисту  сільського населення , та  перспективи  розвитку територій;

земельні питання.

Бачу  подальшу  роботу  в  команді  разом   не тільки  з  органами  виконавчої  влади  а  й  з  органами  місцевого  самоврядування.

Звіт  про  роботу  Громадської  ради доцільно було б, на мою думку,  заслуховувати разом  з   звітом  голови РДА. 

 Користуючись нагодою, хочу подякувати найбільш активним членам громадської ради:Вітко Н.В., Шевченко В.К. Ключевському Ю.З. та Кульбач Л.А., відділу з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю райдержадміністрації, з яким плідно співпрацювала цілий рік  громадська рада.

 Наша  Громадська рада  та  громада  дійсно    потребують  підтримки  у  зміцненні  потенціалу  у   відстоюванні  та   впровадженні  ініціатив,  спрямованих  на  покращення  життя  членів  нашої  територіальної громади, жителів Кремінського району,  де  найкращим шляхом вирішення завдань є об’єднання на рівних - зусиль, можливостей представників усіх громадських організацій, які входять до її складу, незалежно від напрямків їх діяльності, різних політичних поглядів та вподобань до певних посадових осіб. При цьому необхідно гармонічно поєднати практику управлінців, знання професіоналів, мудрість та досвід старшого покоління, креативність ідей та нове мислення молоді. І разом йти до загальної мети - покращення нашого життя та подальшого розвитку  громодянського суспільства.